Miért jó a távfelügyeleti szolgáltatás?

Jelenlegi hely

Híreink között gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor kivonuló járőreink sikerrel hiúsítottak meg rablási, betörési kísérletet. 

Egy otthon vagy ipari létesítmény biztonsági mértéke több tényezőből adódik össze. Megkülönböztetünk statikus és dinamikus elemeket, például a riasztó vagy a redőnyök statikus elemek, míg egy járőr szolgálat már dinamikus elemnek minősül. Minél összetettebb egy ilyen rendszer, annál jobban ellenáll a betörési kísérletnek, hiszen célunk a megelőzés.

Egyre elterjedtebbek az okos otthonok, a wi-fi-re csatlakoztatható IoT riasztó eszközök, amik riasztás esetén képesek értesítést is küldeni okos telefonjainkra, amellyel egy téves biztonság érzetet kapunk, ez így még mindig csak statikus elemnek minősül. 

Képzeljük el azt a helyzetet, ha éppen külföldön nyaralunk, amikor beérkezik a telefonra a riasztás. Jó esetben azonnal megnézzük, aztán mit teszünk? Kinek telefonálunk? Mennyi idő lehet az amíg érdemben intézkedni tudunk, hogy megvédjük az otthonunkat? Még ha hangosan szól is a kültéri szirénánk, van olyan szomszéd aki kijön a házából, aki otthon van, hogy ellenőrizze a riasztást? Nagyon gyakran nincs.

Sajnos manapság már nem nyújt elegendő biztonságot maga a riasztó rendszer, olyan sokszor hallunk szirénákat magunk körül, hogy szinte senki nem tesz semmit ha meghall egyet. Ezért javasoljuk mindenkinek a távfelügyeletre való bekötést. Riasztás esetén járőreink azonnal a helyszínre tudnak indulni, akik megfelelő képzettséggel, képesítéssel és bátorsággal is rendelkeznek ahhoz, hogy a betörési kísérletet meghiusítsák, ezzel is csökkentve a kár mértékét. Nagyon jó dolog mindemellett, hogy telefonon is ellenőrizhetem a riasztóm, házam állapotát, mi is gyakran szerelünk „okos” riasztókat, csak éppen ezeknek más a szerepük. Rendkívül hasznos például, ha jön a nagymama látogatóba, és kulcsa van, de a riasztóhoz nem mer nyúlni. Ezen rendszerek ismertetése már egy másik bejegyzés témája lesz.

IoT: Internet of Things, vagyis a dolgok internete, olyan eszközöket foglal magában, amik olyan különböző, egyértelműen (IP cím alapján) azonosítható elektronikai eszközök, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni, továbbítani.